LOJAL SOM EN FILA

(Brasilianskt ordspråk)
En kort information om

Fila Brasileiro
från
Kennel Sempre Viva

 

Mer historia om Fila>>>>

 

En pålitlig och lojal kompis

 

Fila Brasileiro är mycket allround och en ras för den som vill jobba med sin hund. Den har många användningsområden förutom de vanliga bruksgrenarna, kan den tränas till vad som helst, exempelvis blindledarhund, spårhund, draghund, boskapsdrivare eller jakthund.

Fila Brasileiro är stor, stark, modig och vaksam. Mot ägare och familj är den foglig och lydig och extremt tolerant mot barn.
Filans karaktär har gett det brasilianska ordspråket ”Trogen som en Fila”. Däremot är attityden påtagligt sval mot främlingar.
Det är en lugn hund med massor av självförtroende.
Den blir inte störd av ”konstiga saker” i nya miljöer.
Den är en  oersättlig vaktare av egendom. Den används också som kreatursdrivare, vakt – och spårhund.
Filan är känd för sin enorma snabba galopp och snabba vändningar.

 

I Amerika används Filan med framgång som polishund.

 

Ursprunget

 

Som framgår av rasnamnet så är Filans hemland Brasilien.
Filans historia går hand i hand med Brasiliens historia men ur ett eget perspektiv. Vi ska inte glömma den tid då Filan spelade en avgörande roll, så som det var, livet med de dagliga problemen för de första spanska och portugisiska kolonisatörer i Brasilien.

De flesta raser har uppstått ur medveten avel.
Filan är ett undantag, den bara blev till, som ett resultat av att man behövde en stark och tålig arbetande hund. Den skulle vara en bra boskapsdrivare samtidigt som en bra jaguarjägare, en bra vakthund och inte minst en pålitlig och lojal kompis. Det är Fila Brasileiro i ett nötskal. Kurage och lojalitet har alltid varit Filans kännetecken genom seklerna.

 

”Fila” kommer från portugisiskan och betyder ”ställa” eller ”hålla kvar”, vilket också var rasens specialitet förr i tiden, att spåra upp och ”ställa” förrymda slavar.

 

Den har uppstått ur tre raser, den forntida bulldoggen, mastiffen och blodhunden. Från de gamla kampbulldoggarna kommer ett aggressivt temperament- och som tur är, också självbehärskning, de typiska rosenöronen, längre bakben än framben och envisheten.

 

Från Mastiffen kommer det stora huvudet, korta nacken, substansen, den välvda kroppen, svansansättningen, kuraget, den svarta masken och även mastiffens grundfärger.

 

Från blodhunden kommer det lösa skinnet, hängande läpparna, hakpåsarna, det släta ansiktet, enormt luktsinne och ett oerhört djupt skall.

 

 

Utseendet…

 

Till utseendet är Fila Brasileiro en typisk representant för Molossgruppen med kraftig benstomme, rektangulärt byggd och kompakt. Helhetsintrycket är harmoniskt och proportionerligt. Det är en rektangulärt byggd hund med kraftig benstomme, substans och med lös hud över hela kroppen, särskilt runt halsen.
Filan utstrålar lugn och självförtroende med en alert blick. Apatiska eller skygga hundar diskvalificeras på utställning.

 

Den ursprungliga standarden föreskrev att hunden skulle visa aggressivitet mot domaren. Detta krav är numera utelämnat och har istället blivit ett diskvalificerande fel. För att erhålla titeln utställningschampion i Amerika krävs karaktärstest.
Hundens försvarslust testas  liksom skottfasthet. Domaren ger också akt på hundens temperament och beteende i ringen.

 

Huvudet är stort och massivt i proportion till kroppen. Från sidan sett ska förhållandet nos – skalle vara 1-1 eller nosen något kortare. Nospartiet väl utfyllt, brett och djupt i harmoni till skallen. Nosen välutvecklad med bred svart nosspegel. Öronen V-formade, breda vid basen och avsmalnande med rundad snibb. Saxbett är idealet men tångbett är också tillåtet.

 

Nacken är extraordinärt grov och välmusklad vilket ger ett kort intryck. Kroppen är rektangulär, stark, bred och djup. Starka tassar med åtskilda tår. Svansen är mycket bred vid roten och snabbt avsmalnande med spetsig tipp.

 

Filans rörelser är speciella då deras förnämsta raskaraktär  är passgång (kamelgång), vilket medför sidledsrullande rörelser. Avsaknad av passgång är diskvalificerande. Den tar långa markvinnande steg vilket påminner om en stor katts gångart.

 

Alla enfärgade är tillåtna med eller utan svart mask, undantag för de diskvalificerande

färgerna. Vit, musgrå, svartfläckiga, brokiga eller black and tan. Hos alla färger är vita tecken tillåtna endast på tassar, bröst och svanstipp. Diskvalificerande om de vita tecknen täcker mer än ¼ av kroppen.

Mankhöjd: 65-75 cm för hanhund och 60-70 cm för tik.

Vikt: Hane minst 50 kg och tik minst 40 kg.

 

Till sist…

 

Filan är förskonad från ärftliga rassjukdomar och det är inte ovanligt att den blir uppåt 15 år gammal. Som alla andra stora raser kan dock magomvridning förekomma. Man bör därför ge den mat minst två gånger om dagen och låta den vila före och efter. Höftledsfel kan förekomma men då i mycket lindrig grad.

 

Den som skaffar en Fila bör vara medveten om rasens ursprungliga aggressiva beteende, eller kanske rättare sagt dess ” OJERIZA” (aversion mot främmande). Den har en utpräglad vaktinstinkt, därför måste den uppfostras med fasthet och konsekvens utan stress och hets. Filan är mycket känslig – sensibel, smart och har ett otroligt minne.

 

Redan vid 7 månaders ålder börjar den visa sina talanger som effektiv vakthund. Man har mycket igen senare, om man lägger ner mycket arbete på socialiseringsträning  med valpen då det tar bort mycket av vaktbeteendet och den blir mer tillgänglig mot främmande människor. Man kan aldrig helt ta ur hunden vaktinstinkten. Det är bara så, att en Fila vill helt enkelt inte släppa en främmande över tröskeln.

/Rosita